Nejčernější černá na světě – nanolak vytváří na voze BMW X6 speciální vizuální efekt

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Nejčernější černá na světě“ polarizuje a vytváří speciální vizuální efekt pro nejnovější generaci SUV od BMW. Autosalon ve Frankfurtu nad Mohanem vloni v září zažil velkou premiéru: představena byla třetí generace vozu BMW X6, automobilu, který před deseti lety vytvořil segment sportovních aktivních kupé, ale především novinka s nanolakem Vantablack® VBx2, který je výsledkem spolupráce mezi BMW a Surrey NanoSystems, vynálezcem technologie Vantablack. BMW X6 je prvním a jediným vozem na světě s lakem Vantablack VBx2. „V minulosti jsme odmítli hodně požadavků od různých automobilových výrobců,“ vysvětluje Ben Jensen, zakladatel a hlavní technický ředitel Surrey NanoSystems. „Tuto myšlenku jsme začali realizovat až s BMW X6 kvůli jeho jedinečnému, expresivnímu designu.“ Díky výrazným designovým prvkům, jako jsou ikonická ledvinovitá mřížka chladiče, osobité dvojité čelní světlomety a nápadná koncová světla, nový vůz BMW X6 vytváří fascinující kontrast jako protiváhu laku Vantablack VBx2, který mění vizuální vnímání trojrozměrného objektu.

Lidské oko vnímá Vantablack jako dvourozměrný

Povrch nalakovaný Vantablackem ztrácí pro lidské oko tvarotvorné prvky, takže se jeví jako dvourozměrný. To si může mozek vyložit jako pohled do otvoru nebo dokonce do prázdna, takže Vantablack je jako autolak spíše nevhodný, protože vymaže téměř všechny konstrukční a výrazné prvky. Proto byl BMW X6 nalakován variantou VBx2 původně vyvinutou pro použití v architektuře a ve vědě. Tento lak lze nastříkat a má jednoprocentní celkovou hemisférickou odrazivost (THR), což znamená, že je stále považován za „superčerný“, i když ze všech úhlů umožňuje malé množství odrazů. Proto se jím nalakované materiály jeví, jako by ztratily svou trojrozměrnost – což je působivě předvedeno na BMW X6.

Přečtěte si:  Fasádní barvy pro památkovou péči a požadavky na podklad minerálních povrchů

Vantablack: „Nejčernější černá“ vyvinutá pro použití v kosmu

Název Vantablack se již stal synonymem celé řady extrémně černých laků a barev, jako je VBx2. Jeho první dvě slabiky tvoří akronym technologie umožňující tuto velmi tmavou černou, který znamená Vertically Aligned Nano Tube Array (svislé uspořádání nanotrubiček), matrice vyrobené z uhlíku. Každá z těchto nanotrubiček je dlouhá 14 až 50 mikrometrů a její průměr činí 20 nanometrů, takže je asi 5000krát tenčí než lidský vlas. Díky tomu se na jeden čtvereční centimetr vejde asi miliarda svisle uspořádaných uhlíkových nanotrubiček. Jakýkoliv paprsek světla dopadající na tento povrch je namísto odrazu téměř úplně pohlcen
a účinně přeměněn na teplo. Technologie byla původně vyvinuta pro lakování komponentů určených do kosmu. Protože lze Vantablack nanášet již při teplotách od 430 °C, je vhodná pro citlivé materiály, jako je hliník, a optické komponenty nalakované barvou Vantablack umožňují pozorování slabě zářících hvězd a vzdálených galaxií, jejichž detekování ve velké míře brání parazitní sluneční světlo. První generace Vantablacku, představená společností Surrey NanoSystems v roce 2014, absorbovala až 99,965 % světla, což téměř eliminovalo veškeré odlesky povrchu.

www.bmw.cz

Share.

About Author

Comments are closed.