Přírodní materiály, vůně a struktury vnáší do interiéru Organoid Technologies

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Na podzimní přehlídce Designblok v pražském Průmyslovém paláci na Výstavišti v Holešovicích byl předveden také zajímavý koncept Organoid Technologies, který pracuje s autentickými přírodními materiály. Představil nám jej zástupce pro Českou a Slovenskou republiku Libor Erben.

Společnost Organoid Technologies vznikla v roce 2012 a sídlí v srdci Tyrolska. Pracuje s organickými přírodními zdroji; na jimi vytvářených površích je unikátní, že můžete materiály vnímat všemi smysly. Nejde jen o zážitek vizuální, ale cítíte i jejich vůni a při doteku strukturu. Navíc v sobě mají něco těžko popsatelného, a to je připomenutí dobře známého pocitu: již jsme to zažili v přírodě…, leckdy to nedovedeme pojmenovat a někdy je to vzpomínka z dětství, třeba na krásné chvíle v lese…

Organoid se snaží v maximální možné míře zachovat rysy původní vstupní suroviny. Za vývoj nového materiálu, vzhled a možnosti aplikací získal výrobce mnoho ocenění, jako například Interzum Awards, Innovative Material nebo Reddot Design Awards. V Čechách a na Slovensku má Organoid zastoupení společností Organoid CZ & SK.

Libor Erben, Organoid CZ & SK.

Můžeme někde vidět materiály Organoid „naživo“?
Už se připravuje showroom, nejen s přírodními materiály od Organoidu, který již dostává svoji finální podobu v Praze-Holešovicích s názvem Materiálovna společnosti Taun a HPL Service, a v Bratislavě je součástí showroomu a centrály společnosti IW Trend. K vidění zde budou nejenom přírodní povrchy, ale také jejich aplikace na různých finálních produktech a částech interiéru.

Přečtěte si:  PODLAHY Profi 2021/05

Jak probíhá samotná výroba?
Materiály jsou slisovány do několikamilimetrové tenké vrstvy, která je aplikována na různý nosný materiál. Tímto způsobem je možné přírodu dostat například na nábytek, podlahu, stěny, akustické desky, osvětlení, obalový materiál… Žádoucí je organický materiál co nejméně povrchově upravovat, aby byl co nejautentičtější, ale samozřejmě není povrchová úprava zakázána pro zlepšení požadovaných vlastností, jako je voděodolnost nebo oděruvzdornost. Nosné materiály, na které se Organoid aplikuje, jsou HPL, samolepicí fólie, fleece, tkaniny, plátna, textilie, ale také může být naprosto čistý přírodní materiál, který drží při sobě pouze přírodním pojivem. Organoid neustále zkouší, vyvíjí dle požadavků zákazníků nové nosné materiály včetně možnosti 3D tvarování. Pojivo, kterým jsou přírodní materiály spojeny, je zcela přírodní a výsledné povrchy hypoalergenní. Organoid povrchy mají zkoušky na nehořlavost.

Jaké suroviny Organoid využívá?
Nejčastěji využívanými přírodními materiály jsou alpská tráva, sušené květy, mechy a lišejníky, jehličí, byliny, káva, semínka, vanilkové lusky, listy nebo ovčí vlna. Do současné doby má Organoid zkušenost s využitím více než 800 různých přírodních materiálů. Pro Organoid není problém zapracovat mezi suroviny i nějakou přímo dodanou klientem. Zároveň nemusí zůstat u přírodní podoby – velice efektně působí rozemletí, nadrcení, krácení různých přírodních materiálů. Organoid umí na základě požadavku pozměnit spoustu parametrů včetně definování propustnosti světla skrz přírodní materiál pro velice zajímavé světelné efekty. Využívá místní regionální přírodniny, ale má ve svém portfoliu i ty exotické. Pokud je to jen trochu možné, tak tyto materiály pocházejí z postprodukce. Materiál je vhodný i pro alergiky, jelikož neobsahuje žádné částice, které by mohly způsobit respirační onemocnění.

Přečtěte si:  DOMOTEX 2020 - v příjemné atmosféře od 10. do 13. ledna

K jeho benefitům patří určitě i zaklínadlo dneška – ekologie…
Pro Organoid Technologies určitě není ekologie jen prázdné slovo: vše začíná dodávkou 100% zelené elektřiny na výrobu materiálů a chod celé společnosti a končí bio pryskyřicemi, pojivy, které jsou až 100% biologicky rozložitelné a samozřejmě bez změkčovadel a rozpouštědel, bez přidaných aromat. Jsou také certifikovány pro kontakt s potravinami. Některé povrchy včetně jejich nosičů jsou tak 100% kompostovatelné.

Jak se dají materiály Organoid využít?

  • HPL je jedním z nosných materiálů – využívá se především pro nábytek a velké plochy stěn.
  • Dalším je Organoid Wallpaper, díky kterému dostanete přírodu na stěny, můžete mít originální dekory s intenzivní vůní.
  • Organoid Flexi je možné ohýbat i do amorfních tvarů. Lze tak vytvářet například stínidla lamp, reklamní materiály, módní doplňky…
  • Organoid Pure se vyrábí ze skeletu listů, z trávy a dalších přírodnin, které je možné spojit pouze přírodním pojivem. To vyžaduje mimořádně detailní ruční zpracování každého kousku. Žádný list není stejný, každý je originál, tak jako je tomu v přírodě. Pomocí tohoto materiálu vytvoříte originální polopropustné dělicí příčky a mnoho jiného.
  • Organoid Translucent dovoluje vytvářet nádherné světelné efekty díky propustnosti slunečního, denního či umělého osvětlení.
  • Organoid Acoustic je vhodný na odhlučnění místností, především administrativních prostor, ať už se jedná o panely či akustické obrazy.
  • Organoid Self Adhesive je samolepicí fólie, se kterou dokáže pracovat každý i bez odborných znalostí. Prostě a jednoduše drží na čemkoliv, všedních věcech nebo třeba nábytku.
Přečtěte si:  Domotex 2020

www.organoids.com
www.organoid.cz

Share.

About Author

Comments are closed.