Top design, slavní designeři v koupelně

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Existuje velká řada výrobků, a to nejen do koupelny, u kterých neznáme jméno autora návrhu. A přiznejme si – těch je 99 %. Pak jsou na trhu takzvané „designové“ výrobky, u kterých je uvedeno jméno návrháře. To však nemusí vždy znamenat, že jsou mnohem lepší než ty „no name“. Může to být pouze marketingový nástroj a důvod zvýšit cenu. Je tu ale skupina výrobků, za kterými stojí světoví designéři, o kterých můžeme hovořit jako o best of the best. Pojďme se na některé z nich podívat.

Philippe Starck

Tento Francouz patří mezi nejznámější designéry současnosti. Navrhuje nábytek, produkty, koncepty i interiéry. Je považován za inovátora, který přihlíží k ekologickým aspektům.

Axor Starck Organic

Pro Hansgrohe navrhl netradiční kolekci baterií Axor Starck Organic, která je dalším krokem v evoluci baterií. Namísto klasické pákové, kterou se nastavují objem i teplota vody, jsou funkce této nové dvourukojeťové baterie oddělené; stará se tak o ergonomický průběh činnosti.

U značky Duravit najdeme od tohoto designéra kolekci Me by Starck, jež obsahuje různé velikosti van, sprchových vaniček, WC, bidetů, umyvadel, umyvadel do nábytku, umyvadlových mís a vestavných umyvadel. Jednotlivé prvky jsou navrženy tak, aby prostoru nedominovaly, a tím poskytovaly dostatečnou svobodu pro jeho individualizaci.

Marcel Wanders

Provokativní nizozemský designér je také spoluzakladatelem a uměleckým ředitelem úspěšné značky Moooi. On sám pak navrhuje i pro další top značky, jako je Flos, Alessi, Puma, Cappellini, B&B Italia, Moroso či Louis Vuitton.

Bisazza

Pro světově proslulého italského výrobce skleněných mozaik Bisazzu navrhl několik různých mozaik i další doplňky. Za zmínku stojí i kolekce baterií v industriálním a netradičním designu s názvem Pipe, kterou navrhl pro italskou značku Boffi.

Pipe

V nové kolekci The New Classic pro Laufen se Marcel Wanders zabýval reinterpretací klasických stylů pomocí materiálu SaphirKeramik. Každý kus spojuje talent designéra a jeho kreativitu se špičkovými materiály společnosti Laufen. Řada obsahuje umyvadla, umyvadlové mísy, toalety, bidet, vanu, vodovodní baterie, zrcadla a další příslušenství včetně nábytku. Kolekce vyhrála iF Design Award 2019 za dokonalou kombinaci estetiky a funkčnosti.

The New Classic

Patricia Urquiola

Známá španělská designérka, která působí hlavně v Itálii, začala jako odborná asistentka v Miláně, pak pracovala pro studio De Padova a stala se ředitelkou Lissoni Associati’s design group. Začala přednášet, stala se členkou různých porot a mezitím byla také oceněna řadou významných cen.

Cuna

Zajímavým prvkem do koupelny je vana Cuna, kterou pro značku Agape navrhla v roce 2015 a za kterou získala o rok později cenu EDIDA.

Přečtěte si:  BARVY Profi 2020/03-04

Také pro HansgroheAxor navrhla stejně jako Starck kolekci baterií, která je však eklektická, netradičně asymetrická s dokonalými detaily.

Axor

Při vzniku kolekce Sonar pro Laufen se zaměřila především na zkoumání nových příležitostí při řešení koupelen, které nabízí SaphirKeramik. Exkluzivní koupelnová kolekce tak sestává z umyvadel, která vybočují z keramické klasiky. Kolekce vyhrála ocenění iF Design Award a nyní nově nabízí ještě rozmanitější možnosti díky přidání dalších umyvadel, WC, bidetu, nové vany a sady koupelnového nábytku, který autorka pro Laufen vytvořila.

Sonar

Stefano Giovannoni

Italský architekt a designér Stefano Giovannoni, který svou prací získal mezinárodní uznání, stojí za řadou IL Bagno Alessi One společnosti Laufen. Součástí této kolekce jsou nejen pozoruhodná umyvadla typických tvarů, ale i esteticky hodnotná řada vysoce kvalitního a funkčního nábytku a vany Solid surface se sanitárním akrylátem. Kolekci doplňují funkční a symbolické prvky příslušenství, jako jsou například poličky s držákem na ručníky z revolučního materiálu SaphirKeramik.

IL Bagno Alessi One

Nendo

Pod touto hlavičkou najdeme na trhu řadu převratných novinek. Nejde však o jméno designéra, ale název studia. To založil v Tokiu krátce po dokončení studia architektury na Waseda University Kanaďan s japonskými předky Oki Sato. A o tři roky později otevřel pobočku v Miláně. Studio Nendo se věnuje interiérovému i produktovému designu, jeho činnost ale přesahuje i do brandingu či reklamy.

The Nendo Collection

V roce 2011 se italský výrobce mozaik pustil i do výroby koupelnového nábytku. Hned druhým rokem oslovil studio Nendo, z čehož vznikla The Nendo Collection. Obsahuje ručně vyráběnou dřevěnou vanu, umyvadlo v podobě dřevěného rámu s deskou, vysoké masivní umyvadlo s úložnými boxy, samostatně stojící malé úložné boxy a řadu dalších doplňků včetně zrcadla s kruhovými výsečemi a květináče.

The Nendo Collection

Karim Rashid

Tento americký designér s egyptskými kořeny se řadí mezi nejaktivnější a nejextravagantnější návrháře. Své studio má v New Yorku a pobočku v Amsterdamu, jeho práce čítá na 3000 návrhů, od nábytku a doplňků přes úložné prostory až po luxusní zboží. I když se o něm často hovoří jako o milovníkovi minimalismu, jeho výtvory poznáte díky výraznému rukopisu se sytými barvami.

Vita

Pro značku Cisal navrhl hned dvě kolekce baterií. První nese jméno Kawa a je geometrická, druhá Vita má jemnější organické tvary.

TV bathtub

Futuristická je pak vana TV bathtub, kterou navrhl pro korejskou značku Saturn. A letošní novinkou v sanitě je zajímavé umyvadlo s názvem Marea, které najdete v nabídce značky Glass design.

Marea

Začali jsme u značky Hansgrohe Axor a také u ní skončíme, a to netradiční sprchou LampShower, která je kombinovaná se svítidlem. Tohle prostě každý vymyslet neumí!

LampShower

Ing. Iva Bastlová, DiS., Romana Francková
Foto: archiv firem

Přečtěte si:  Kapitoly z historie: sdružování malířů, malířských spolků a cechů malířů

 

Share.

About Author

Comments are closed.