Jak vybrat ideální dodávku pro řemeslníka

Při výběru ideální dodávky pro řemeslníky by měl každý zvážit několik klíčových aspektů, které mohou zásadně ovlivnit efektivitu a pohodlí při práci. Představme si, že dodávka je jako vaše druhá dílna – musí být stejně dobře organizovaná, přizpůsobivá a vždy připravená na různé typy zakázek.

Shrnujeme šest hlavních bodů, na které byste měli myslet. A vyzpovídali jsme také zkušeného prodejce IVECO Truck Centra Jana Urbana, který je profesionálem na svém místě a již roky úspěšně pomáhá firmám a živnostníkům konfigurovat a profinancovat jejich vozový park.


Top šest otázek před koupí dodávky

  1. Nosnost a velikost nákladového prostoru: Velikost ložného prostoru určuje, kolik materiálu nebo nářadí můžete bezpečně převézt. Vyberte dodávku s dostatečnou nosností a prostorným interiérem, aby se veškeré vybavení vešlo a zůstalo organizované. Představte si, že skládáte puzzle – každý dílek musí dokonale pasovat, aby vznikl správný obraz.
  2. Pohon vozidla – diesel versus elektrika: Zvažte, zda je pro vaši firmu vhodnější klasická dieselová dodávka nebo moderní elektrická verze. Elektrické dodávky jsou sice dražší v pořizovacích nákladech, ale mohou výrazně snížit provozní náklady a jsou šetrnější k životnímu prostředí. Přemýšlejte o tom jako o investici do budoucna, která může přinést dlouhodobé úspory.
  3. Přizpůsobení interiéru: Každý řemeslník má specifické potřeby. Někdo potřebuje prostor pro velké nářadí, jiný zase mnoho malých přihrádek na drobné komponenty. Vybírejte vozidlo, které lze snadno přizpůsobit vašim konkrétním požadavkům. Můžete si představit, že vytváříte vlastní mobilní kancelář na míru, kde je vše dokonale organizované a snadno dostupné.
  4. Komfort a bezpečnost: Dlouhé hodiny strávené za volantem mohou být vyčerpávající. Zajistěte, aby vaše dodávka měla pohodlná sedadla, klimatizaci a moderní bezpečnostní systémy. Je to jako mít spolehlivého společníka na cestách, který zajistí bezpečí a pohodlí.
  5. Přístupnost a uživatelská přívětivost: Vyberte model, který umožňuje snadné nakládání a vykládání nákladu. Pneumatické zavěšení nebo systémy pro snížení vozidla mohou výrazně usnadnit práci.
  6. Možnosti financování a podpora: Prozkoumejte dostupné možnosti financování, jako jsou úvěry, leasing nebo dokonce státní dotace a záruky pro nákup ekologických vozidel. Využití vhodného financování vám může otevřít dveře k novým možnostem vašeho podnikání.
Přečtěte si:  IVECO DAILY - ikonická řada lehkých užitkových dodávek pro řemeslníky

Zvážení těchto šesti aspektů pomůže najít dodávku, která splní očekávání a stane se neocenitelným nástrojem ve vaší řemeslné
praxi. Každý detail má význam, a i ta nejmenší vylepšení mohou přinést velké výsledky na cestě k úspěchu.

Na naše otázky odpovídal prodejce IVECO Truck Centra Jan Urban

Na co by se řemeslníci měli zaměřit při specifikaci dodávky?
Především je potřeba se soustředit na dva parametry, nosnost a velikost nákladového prostoru. Vůz by se měl vybírat tzv. shora – tedy dle vlastností ložné plochy, příp. nástavby, a nezačínat od vlastností podvozku. Pro řemeslníky dokážeme sestavit dodávku doslova na míru. Výsledkem je pak vozidlo, které nejenže majitele a náklad doveze na určené místo, ale zároveň dokáže např. splnit i funkci dílny, a tak ušetřit svému majiteli mnoho času, který by v opačném případě strávil na cestách. A tím nemalou měrou přispívá k úspoře nákladů.

Podle čeho se rozhodnout, zda si pořídím elektrickou nebo dieselovou dodávku?
Zásadním omezením dnešních elektrických vozů je dojezd. S IVECO eDaily nyní lze uvažovat i o příměstské a meziměstské dopravě díky modulárnímu řešení baterií. eDaily může být vybaveno 1, 2, 3 nebo 4 modulárními bateriemi a tato konfigurace může být kdykoliv během životnosti vozidla měněna. Ve společnosti IVECO dáváme osmiletou záruku nebo záruku na nájezd 250 tisíc km. Pokud akční rádius vozu řemeslníkovi dostačuje, je technicky možné volit elektrododávku. Elektropohon může mít i druhotné výhody – možné parkování u zákazníků v centru měst… Je třeba zvážit i nutnost a možnosti dobíjení. Výhodou může být vlastní zdroj elektrické energie.

Co mluví ve prospěch pořízení elektrické dodávky kromě bezemisního provozu?
Jsou to třeba nízká hlučnost vozidla při jeho provozu, možnost parkování v centrech měst, osvobození od dálničních poplatků nebo jednoduché ovládání pro řidiče vozidla. Tyto vlastnosti eDaily pomohly získat první místo mezi e-dodávkami ve spotřebitelském testu pořádaném magazínem Flotila a magazínem Transport a Logistika na konci roku 2023, kdy e-dodávky testovali a hodnotili profesionálové – řidiči kurýrních služeb. Dalším neopomenutelným rozhodujícím faktorem může být vlastní zdroj elektrické energie nebo využití IVECO konektivity, jejíž součástí jsou moderní monitorovací a optimalizační systémy, které doplňuje aplikace Easy Daily App, vytvořená pro usnadnění práce řidičů.

Přečtěte si:  IVECO DAILY - ikonická řada lehkých užitkových dodávek pro řemeslníky

Jaká je v ČR poptávka po elektrických užitkových vozech podle vašich zkušeností?
Zatím hovoříme o řádech kusů, a to především ze strany nadnárodních společností pro door to door dodávky, respektive objednávky jejich klientů. V naší zemi čelíme i řadě mýtů či polopravd, které vycházejí z malých či vůbec žádných praktických zkušeností s těmito vozidly. Proto doporučujeme si sjednat demo jízdu a vyzkoušet si eDaily v běžném provozu firmy a získat vlastní zkušenost. Ta je nepřenositelná. Budete přesně vědět, zda se vám investice do high tech technologie vyplatí a zda e-dodávka dokáže pokrýt potřeby vaší firmy.

Dopouští se firmy při výběru vozů nějaké časté chyby?
Ano, základním parametrem k pořízení vozu zůstává stále cena. Na další vlastnosti vozu se přihlíží až při dalších krocích. Nosnost, životnost, výkon motoru jsou bohužel až na dalších místech. Z dlouhodobého hlediska je ale výrazně ekonomičtější zohlednit v první řadě fakt, k jakým účelům budu vozidlo používat, a těmto požadavkům vozidlo maximálně přizpůsobit. Investice se pak několikanásobně vrátí ušetřeným časem a financemi a v neposlední řadě i ušetřenými nervy.

Na co je důležité myslet při výběru správného vozu?
Nezaměřit se pouze na jedno technické řešení. Většinou mají zákazníci konkrétní představu a jsou překvapeni, že mnohdy existuje jiná, vhodnější technická alternativa. Například pokud je přepravované zboží náchylné k poškození při transportu nebo je potřeba zjednodušit náročnou nakládku/vykládku, pak je vhodné volit pneumatické zavěšení AIR-PRO, které se ovládá v kabině na přístrojové desce a umožní zvednutí nebo spuštění za méně než 10 sekund, snížení vibrací o 25 % na nerovných vozovkách i snížení úhlu naklonění až o 30 % při plném zatížení.

Přečtěte si:  IVECO DAILY - ikonická řada lehkých užitkových dodávek pro řemeslníky

Jaká kritéria jsou pro zákazníky nejdůležitější? Co by měli porovnávat?
Zejména porovnávat srovnatelné, nikoliv rozdílné vlastnosti jako je např. ložný prostor u vozidel s rozdílnou tonáží. U eDaily se nemusíte obávat zmenšení ložného prostoru, neboť baterie jsou uloženy v rámu vozu.

Jaké jsou možnosti financování dodávek?
V zásadě rozlišujeme financování úvěrem, finančním leasingem nebo operativním leasingem. Každý z uvedených způsobů má pro podnikatele různé vlastnosti zaúčtování. Financování úvěrem má shodné vlastnosti odpisů, způsob nárokování na vrácení DPH apod. jako při platbě v hotovosti. Financování leasingem je de facto pronájem vozu.

Ministerstvo průmyslu a obchodu připravilo pro české podnikatele program Záruka Elektromobilita, který je financován ze zdrojů Národního plánu obnovy. Program nabízí poskytnutí bezplatné záruky k úvěru na nákup elektromobilů, vozidel na vodíkový pohon a dobíjecích stanic. Po doložení vlastnictví vozidla mohou firmy a podnikatelé získat také finanční příspěvek ve výši až 300 tisíc korun na vozidlo a až 150 tisíc korun na dobíjecí stanici. S březnovým spuštěním příjmu žádostí o podporu v programu Záruka Elektromobilita Národní rozvojovou bankou (NRB) IVECO připravilo komplexní nabídku jak akčního modelu IVECO eDAILY, tak zvýhodněného programu financování IVECO CAPITAL ve spolupráci s UniCredit Leasing, který je navržen právě pro program se zárukami NRB. Úroková sazba v programu se pohybuje již od 3,16 % p. a. Výše úvěrové záruky NRB činí až 70 % a příspěvek na pořizované vozidlo dosahuje až 300 tisíc korun. Program je určen pro podnikatele bez rozdílu velikosti, kteří působí v nejrůznějších oborech.

Neváhejte si objednat testovací jízdy do své firmy, které pomohou učinit rozhodnutí při výběru firemních dodávek a případně získat řidiče na svou stranu, když jim necháte vozidlo vyzkoušet před jeho pořízením. Uděláte si přesnou analýzu nákladů, a budete tak schopni zjistit, kolik ušetříte v dlouhodobém horizontu, čímž se vyhnete nákupu nevhodného vozidla. Objektivně posoudíte po technické stránce, jak vozidlo upravit z pohledu specifikací a výkonu, abyste dosáhli potřebné bezpečnosti a efektivity. Budeme se na vás těšit při testovacích jízdách u našich IVECO dealerů, které si můžete sjednat individuálně pro svou firmu.

www.iveco.com

About Author

Comments are closed.