Parkety pro biskupský palác v Györu – 8. ročník WORKCAMP PARQUET 2023 míří do Maďarska

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Celkem 35 řemeslníků-parketářů mluvících dvanácti jazyky se letos setká na 8. ročníku WORKCAMP PARQUET v maďarském městě Györ, v historických prostorách Biskupského paláce.

Otázka, která před organizačním týmem vyvstala, zněla: Jak se dá sladit takové množství lidi, různé jazykové možnosti a omezený prostor v Biskupském paláci do jednoho celku a vytvořit jedno společné dílo? V číslech to znamená zajistit desítky kusů nářadí v jeden okamžik na jednom místě a perfektní logistiku práce. Jen cirkulárek bude potřeba 15, vysavačů dokonce 20! A jak je možné tento úkol udělat ještě těžší? Každý účastník vyrobí individuálně dle historické předlohy 5–6 kusů tabulových parket, které sám na historickou podlahu položí a ručně povrchově opracuje.

Autenticitu takových parket není potřeba zdůrazňovat. Bude jedinečná, stejně jako jsou jedineční účastníci, kteří se na projekt chystají z Austrálie, Kanady, USA, Finska, Rumunska, Rakouska, Nizozemska, Belgie, Polska, Anglie, Maďarska, České republiky, Slovinska, Francie, Španělska, Portugalska nebo Německa. Kromě výroby parket je projekt totiž jedinečnou platformou k setkávání se a sdílení znalostí a know-how z praxe. A to bez znalosti společného jazyka. Tento „handicap“ se dá v současnosti dobře nahradit umělou inteligencí. Online překladače běží během týdne na plný výkon. Co je však nenahraditelné, je vášeň, znalosti a šikovnost rukou jednotlivých účastníků a účastnic. Neboť právě jejich ruce budou tvořit společné dílo a budou psát jména a vzkazy na zadní stranu zámeckých parket. Jejich srdce to budou, která společnou motivaci zhmotní a jako společný vzkaz zakonzervují a odešlou do daleké budoucnosti.

Ruční opracování povrchu a voskovou povrchovou úpravu získají během projektu nejen nové parkety v Biskupském pokoji, ale také původní parkety v dalších třech místnostech. Ruční opracování povrchu pomocí parketářské cidliny je fyzicky náročná práce. S jedinečnou haptikou a výsledkem. Navíc opracovávat ručně dřevo v prostoru historické knihovny, kde nad vámi stojí svazky vzácných knih hned vedle papežské buly, je nejen nezapomenutelný zážitek, ale také způsob, jak bez stěhování takového cenného inventáře opravovat parkety naprosto ekologickým a tradičním způsobem. Opracovaný povrch uzavře pevný vosk.

Výrobu vosku a jeho aplikaci se účastníci naučí nejen při finální povrchové úpravě parket, ale také během jednoho ze seminářů. Oblíbeným seminářem je Rozpoznávání dřevin, který tradičně končí malou soutěží. Z původních evropských dřevin se seminář rozrostl i o další. Tak jak je účastníci zpracovávají ve svých domovech. A tak vedle španělského ořechu leží francouzský dub, eukalyptus nebo sekvojovec obrovský. Pestrá paleta dřevin z naší xylotéky odpovídá pestrosti účastníků projektu WORKCAMP PARQUET.

Nákupem jedné nebo více parket je možné se zapsat do historie Biskupského paláce a projektu WORKCAMP PARQUET. Jméno kupujícího bude společně se jménem účastníka, který osobně parkety vyrobí, nesmazatelně zapsáno na zadní stranu parkety. Děkujeme případným zájemcům o podporu. Díky ní projekt zůstane dostupný všem zájemcům o tuto událost.

René Caran, Michaela Reichlová
workcamp-parquet.cz

Foto: archiv WORKCAMP PARQUET a RENSPOL

Pokud chcete přispět menší částkou, jednoduše opravte výši příspěvku před potvrzením platby nebo nás kontaktujte.

Share.

About Author

Comments are closed.