Nové trendy z Milána: koupelnový design podle Salone del Bagno 2022

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Po dvouleté pauze se konečně opět konal milánský svátek designu – veletrh Salone del Mobile. Jedná se o akci zaměřenou na vybavení interiérů včetně sekce kuchyní Eurocucina a sekce koupelen Salone del Bagno, která proběhla již po šedesáté. O jak mimořádnou událost jde, svědčí i počet návštěvníků, který se letos vyšplhal na 262 tisíc.

Šedé skříňky s šedým umyvadlem od značky Arblu.

Vybavení koupelen bylo prezentováno ve dvou velkých halách. Šlo především o koupelnový nábytek a sanitu, doplňky a baterie. Dlažby ani obklady se zde nevystavují, na ty se můžeme těšit do Boloně na podzimní veletrh Cersaie.

Než se pustíme do pomyslné prohlídky, lze zmínit novinky a trendy právě z loňského Cersaie. Panovaly tam výraznější barvy a na obkladech hlavně motivy džungle, květů, rostlin a jiné přírodní motivy.

Různé varianty barevných baterií.

Tento trend pokračuje. Ve výraznějších barvách, jako je lomená červená, cihlová oranžová, pudrová růžová nebo listová či šalvějová zelená, případně primární a baby modrá, se objevuje hlavně sanita. U umyvadel je třeba zmínit i častější použití zápustných typů nebo propojení horní desky skříňky přímo s umyvadlem, většinou ve stejném barevném provedení.

Ukázka integrovaných umyvadel do desky (2x foto).

Na to navazuje i trend barevných vodovodních baterií. Nejenže se používá matná zlatá, klasická nerez, bílá a populární černá, ale znovu také měděná, která se často kombinuje s oranžovými a růžovými povrchy. Tím barevnost baterií nekončí. Jsou i v dalších provedeních a kopírují barvu sanity a nábytku. Vidět tak byly v modré, zelené, růžové apod.

Oranžové tóny byly často k vidění.

Netradičně se na koupelnový nábytek používá sklo – tedy na dvířka i korpusy spodních částí. Zajímavostí je aplikace různých dekorů na skleněné příčky sprchového koutu. Tento prvek tvoří zajímavý efekt a bude i praktický, protože na potištěném skle nebudou tolik vidět zaschlé kapky vody.

Barevná sanita je nyní velmi trendová.

Mezi další trendy patří používání velkých zrcadel před volně stojícími umyvadly nebo i volně stojícími vanami. Nezbytností je jejich podsvícení. Tato zrcadla stejně jako další doplňky i prvky jsou vesměs zaoblená. Oblé a organické tvary v podstatě ovládly celý Salone del Mobile.

Přečtěte si:  Knauf: kvalitní hydroizolace v koupelně

Umyvadla a skříňky pod nimi se nabízí v pestré paletě tvarů i barev.

Interiér koupelny se stále více přibližuje obývacímu pokoji a plně kopíruje jeho trendy, to znamená hlavně teplé a hřejivé barvy, útulnost a oblé linie. Toto vše vytváří příjemné a pohodové interiéry, které nyní po dvouleté uzavírce a stresu z pandemie potřebuje snad každý.

Oblé tvary byly nejen na nábytku, ale i expozicích.

Sestava nábytku s tělocvičnou značky Scavolini.

Podsvícení zrcadel
je již samozřejmostí.

Neobvyklé tvary byly k vidění
i na sprchových hlavicích.

Expozici Cisal s návrhy Karima Rashida.

K vidění bylo i umyvadlo z dichroického skla.

Některé sestavy nábytku a sanity byly velmi netradiční.

Nejčastější tvary zrcadel jsou kruhová.

Barevné jsou
i sprchové vaničky.

Ing. Iva Bastlová, DiS.
Foto: archiv firem a autorky

Share.

About Author

Comments are closed.