Jak vybrat podlahu do vinného sklepa a pro vinařství?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Produkce vína v České republice neustále roste. Stále více se objevují moderně navržená a dokončená vinařství, která s tradičním vinným sklípkem mají pramálo společného. I když „genia loci“ sklípku vybudovaného z klasických pálených cihel a stájovek nebo půdovek na podlaze a s krkolomnými schody moderní vinařství nedosáhnou, mají rovněž své kouzlo. Moderní architektura v symbióze s okolními vinohrady, nové stavební materiály a sofistikovaná výrobní technologie jsou parametry, které stojí určitě za obdiv a pozornost.

Při návrhu podlahy pro vinný sklep zní zadání často pouze stroze: „Něco, co se dobře a snadno čistí, je nenasákavé, odolné proti nárazům a co odolá i koulení těžkých sudů.“

Podlaha ve vinném sklepě by měla být zvolena a řešena i s ohledem na různé provozní podmínky jednotlivých částí, od výrobních až po degustační. Společnost Flowcrete jako specialista na pryskyřičné podlahy má řadu zkušeností s realizovanými objekty tohoto charakteru po celém světě. Víme, jaká řešení se v tomto typu zařízení dobře osvědčují a jakým vlastnostem je třeba věnovat pozornost při výběru podlahových systémů pro jednotlivé místnosti.

Požadavky na podlahu ve vinném sklepě

Správně navržený vinný sklep nebo vinotéka by měly být schopny se v případě potřeby rozšířit a zároveň splňovat přísné hygienické požadavky potravinářských provozoven. Podlaha je u tohoto typu investice klíčovým prvkem. Způsob jejího zatížení a určité pracovní prostředí v jednotlivých fázích výroby představují vážné riziko možného znehodnocení chemickými látkami, jako jsou cukry, kyseliny nebo alkohol.

Přečtěte si:  Spolehlivá ochrana proti vodě - voděodolné podlahy Egger

Podlaha tedy musí kromě odolnosti vůči chemickým produktům odolávat také intenzivnímu mechanickému namáhání, jako je pohyb chodců a vysokozdvižných vozíků, pravidelné čištění horkou tlakovou vodou, opakované mokré zpracování, kolísající vlhkost a bodové zatížení těžkým zařízením.

Nevhodné řešení vede k prasklinám a poškození povrchu podlahy, které nejenže zvyšují riziko klopýtnutí, ale představují také hygienické riziko, protože se na nich hromadí nečistoty, bakterie a spory plísní. Například nechráněná betonová podlaha se působením cukru rychle znehodnotí. Podlahy z pryskyřice jsou pro použití ve vinařském průmyslu ideální díky vysoké chemické odolnosti, dodávají se v různých tloušťkách, od 4 do 9 mm, mají vynikající trvanlivost a navzdory náročným podmínkám používání si po dlouhou dobu zachovávají bezešvý, nenasákavý a vizuálně atraktivní barevný povrch.

Pryskyřičné podlahy v různých zónách

VÝROBNÍ A FERMENTAČNÍ ZÓNY – ANTIBAKTERIÁLNÍ PODLAHY

Vzhledem k náročným podmínkám v těchto prostorách, jako je vysoká vlhkost, teplota a časté čištění, musí být podlahy prostor pro výrobu a kvašení vína tepelně a mechanicky odolné. Z toho důvodu se ve vinařstvích stále častěji používají specializované podlahy z polyuretanovo-cementové pryskyřice s antimikrobiální přísadou Polygiene®, nesoucí název Flowfresh. Tyto podlahové systémy splňují přísné hygienické požadavky potravinářské výroby a jsou nositeli certifikátu HACCP.

PLNICÍ LINKA A MYCÍ PROSTORY – PODLAHY S PROTISKLUZNOU ÚPRAVOU

Stáčírny jsou pro podlahové krytiny náročným prostředím, zejména kvůli nevyhnutelnému rozlití vína nebo rozbití lahve. Nechtěná kontaminace může vést ke skvrnám, kalužím nebo poškození povrchu. V tomto typu mokrých prostor je dobré použít antibakteriální polyuretanovo-cementové podlahy s přídavkem křemičitého písku (Flowfresh). Libovolná zrnitost písku zaručí protiskluzový povrch pro požadované spády. To zvyšuje bezpečnost zaměstnanců a zároveň usnadňuje udržování vysoké úrovně hygieny.

Přečtěte si:  PODLAHY Profi 2023/06

SKLADOVACÍ PROSTORY – PODLAHY S VYSOKOU PEVNOSTÍ, ODOLNOSTÍ A TRVANLIVOSTÍ

Při výběru správného podlahového systému pro prostory skladování vína nebo obalového materiálu je třeba věnovat pozornost také pevnosti v tlaku. Podlaha by měla být dostatečně odolná bodovému zatížení od kádí nebo stojanů na sudy, které jsou na ní umístěny, ale i od pojezdu vysokozdvižných vozíků nebo možného stěhování technologického zařízení. Hotový povrch doporučujeme ošetřit vysoce pevnostním lakem, který usnadňuje čištění povrchu, brání vzniku černých šmouh od pneumatik a tlumí zvuky.

DEGUSTAČNÍ A SPOLEČENSKÁ MÍSTNOST – DEKORATIVNÍ PODLAHY

Degustační místnosti mají být útulné a příjemné prostory a použitá podlaha by měla odpovídat charakteru interiéru. K dispozici je široká škála dekorativních epoxidových nebo polyuretanových pryskyřičných systémů, které vytvářejí atraktivní vizuální efekt a zároveň jsou funkční, odolné a snadno se čistí i v případě protiskluzné úpravy. Barevný odstín nebo designové kombinace lze zvolit podle vzorníku RAL nebo na základě individuálně zvolených kombinací barevných písků, popř. vloček.

Při navrhování nového nebo rekonstrukci stávajícího vinného sklepa je důležité pamatovat na to, že použité dokončovací materiály včetně podlah mají přímý vliv na kulturu prostředí, ve kterém se každá lahev vína vyrábí. Z tohoto důvodu je vhodné dbát na vytvoření optimálních podmínek v každé fázi výroby a v případě pochybností při výběru podlahové krytiny vyhledat odbornou radu.

www.flowcrete.cz

 

 

Share.

About Author

Comments are closed.