První informace o podzimním WORKCAMP PARQUET 2020

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Letošní pátý ročník mezinárodního parketářského projektu WORKCAMP PARQUET se měl konat v Belgii, v krásném zámku z poloviny 17. století na okraji Bruselu. V plánu bylo restaurování 300 let starých parket.

Tyto historické parkety sloužily v hotelu uprostřed hlavního města až do války o tzv. španělské dědictví (1701–1714), kdy Belgie připadla do rukou rakouské větve Habsburků a mluví se o ní jako o rakouském Nizozemí. Během okupace byly pečlivě rozebrány a odvezeny, o sto let později byly instalovány v rodinném sídle majitelů hotelu. Není divu, že každá parketová kazeta je originál a dohromady v Krbovém sále vytvářejí ojedinělý vzor.

Člověk míní, život mění. S ohledem na aktuální dění i další neodhadnutelný vývoj situace organizační tým letošní ročník uspořádá na jiném, neméně krásném zámku v České republice. Tradiční setkání přátel parketářského řemesla první týden v září je v této době kouskem naděje, radosti a jistoty, kterou mohou organizátoři jako podporu dopřát svým kolegům z oboru.

Tradice

Mistři z různých zemí budou autenticky ručně rekonstruovat kazetové parkety. A ručně znamená opravdu bez použití elektrického nářadí, žádná cirkulárka, žádná bruska. V plánu není ani soudobá chemie na lepení nebo povrchovou úpravu. Parkety se budou do kazet lepit kostním klihem a na stávající tesařskou prkennou podlahu z roku 1890 se budou přitloukat kovanými hřebíky. Příprava pro povrchovou úpravu je plánovaná hoblíky a cidlinou. Na samotnou povrchovou úpravu je plánován vosk, který si účastníci uvaří podle schwarzenberské receptury. Vosk bude zapracován do parket pomocí kartáče. Aby bylo možné takto zrealizovat funkční repliku parket, je nutné myslet při práci a na práci jako naši kolegové parketáři v roce 1890.

Přečtěte si:  Vinylové podlahy Diamond by FLOOR FOREVER

Inovace

Tato část je plánována jako výzva našim parketářským kolegům, designérům a případně architektům. Jedná se o návrh designové funkční podlahy do obytné buňky. Spojili jsme se s výrobcem mobilních buněk, který pro náš projekt vyrobí a instaluje buňku – skleník, kde budou mít účastníci letošního ročníku možnost zrealizovat svůj designérský počin. Do této sekce se aktivně může přihlásit každý, kdo má chuť a nápad. Zadání bude k dispozici na našich webových stránkách. Jediným omezením je, že by to měla být dřevěná podlaha.

Kromě těchto dvou hlavních témat připravujeme bohatý doprovodný program. Některé semináře se nám podařilo přesměrovat z Belgie, jiné připravujeme speciálně pro Česko. Aktuálně můžeme prozradit, že nás čekají semináře k historickým i inovativním povrchovým úpravám, ukážeme něco z restaurátorských technik, nebude chybět tradiční výroba intarzie a další.

Letošní ročník je koncipován jako přátelské setkání týmu WORKCAMP PARQUET. Termín je tradičně první týden v září. Infomace o objektu bude zveřejněna na našich webových stránkách. Zájemci o tradiční parketářské řemeslo by si určitě měli rezervovat tento termín, alespoň na krátkou návštěvu.

René Caran
www.workcamp-parquet.cz

Share.

About Author

Comments are closed.